Meedoen in het kort

Vanuit je bedrijf of privé kun je instappen in ons proces van ondernemerschapsontwikkeling. Hieronder op een rij op welke manieren dat kan:

  • Sociale handelsmissie met een groep ondernemers
  • Afrikaanse ondernemers begeleiden op afstand
  • Bijdragen aan fonds voor sociaal investeren
  • Zelf sociaal investeren
  • Adopteer een onderneming

Kijk voor meer informatie op www.fair2.biz  

Daarom stelt Fair2 nu de vraag aan ondernemers en ondernemende professionals of zij het aandurven om deze uitdagingen samen met ons aan te gaan. Direct meedoen? Ga dan mee op onze sociale handelsmissie naar Rwanda.

Hoe werk je mee aan een betere wereld?

Bij Fair2 houden we van concrete doelen, van aanpakken en niet van half werk. Daarom zijn we van begin tot eind rechtstreeks betrokken bij projecten. Met een voorbeeld hieronder illustreren we het best hoe dat werkt. Wil je gelijk meer weten? Kijk dan op www.fair2.biz

Vorige Sociale handelsmissie Rwanda

Eind 2014 vertrekt een groepje ondernemers uit Nederland en België naar Rwanda, op een zogeheten ‘sociale handelsmissie’. Hoofddoel: sociale impact realiseren via ondernemers; met bedrijfsadvies, netwerk of hulp bij investeren. Indien gewenst kunnen ze ook samen een bedrijf starten. Iedere ondernemer begeleidt vanuit eigen ervaring en achtergrond een lokale ondernemer. Zo gaan IT-ondernemer Tim en bedrijfsadviseur Caroline aan de slag met een stel dat een pastafabriek wil beginnen in Rwanda.

Succesverhaal van Pasta Rwanda

De Rwandese ondernemers Jean Luc en Solange hebben al concrete plannen om een Italiaanse pastafabriek te realiseren, net buiten de hoofdstad Kigali. Naast hun eigen bestaan kunnen ze met hun fabriek ‘Pasta Rwanda’ de import beperken, werkgelegenheid vergroten en duurzamer produceren. Ze hebben zich goed voorbereid. Jean Luc heeft zelfs een jaar in Italië in een fabriek meegewerkt om alles te leren. Hun eerste businessplan is klaar bij aanvang van de handelsmissie. Belangrijkste vraag is hoe het investeringskapitaal bijeen krijgen. Caroline en Tim hebben vooral met hen gewerkt aan het verkleinen van hun investering, om zo de haalbaarheid te vergroten.

Begeleiding vanuit Nederland

In 2015 werken ze zelf verder aan het verkrijgen van investeringskapitaal, het testen van processen, betrekken van stakeholders, bouwen van een website en het contracteren van coöperatieve leveranciers en afnemers. Wat aan het eind nog ontbreekt, is een bedrag van €56.000 om een lening te krijgen van de Rwandese Development Bank. Via Fair2 komen ze weer terug bij de adviseur voor wat extra begeleiding op afstand. “Bovendien hebben we onze netwerken ingezet om het bedrag en extra begeleiding bijeen te krijgen” vertelt directeur De Greeff van Fair2.

Sociale investering via fonds Fair2value

Een eerste €6.000 is nodig om de verscheping van de machines vanuit Italië, via Tanzania naar Rwanda in gang te zetten. Dit bedrag is ingezameld in het sociaal investeringsfonds Fair2value, grotendeels door de PLUS Supermarkt uit Veldhoven. Het is als sociale investering overgemaakt naar Pasta Rwanda, het bedrijf van Jean Luc en Solange. Met deze renteloze lening helpen klanten en medewerkers van de supermarkt sociaal rendement in Rwanda te realiseren. “Op het totale bedrag is dit maar een klein deel, maar het was noodzakelijk om verder te kunnen”, zegt Jean Luc.

Realisatie van het bedrijf in zomer 2016

Pasta Rwanda heeft hun laatste stappen gezet. Een truck is aangekocht in Nederland, met hulp van een Afrikafonds. De machines zijn onderweg vanuit Italië en worden eind juni in Rwanda verwacht. Jean Luc en Solange zijn bezig de laatste zaken in Rwanda klaar te maken, zodat na aankomst van de machines de productie zo snel mogelijk kan beginnen. Verwacht wordt dat de eerste pasta in augustus in de winkels in Rwanda ligt.  

Het product

Pasta Rwanda gebruikt lokaal geproduceerd maïsmeel van boeren coöperaties om Italiaanse pasta van te maken. Voordeel is dat het lokaal is en zo voor meer werkgelegenheid zorgt. Bovendien is het voedzaam en kookt de pasta veel korter dan traditionele gerechten. Daarmee is het veel duurzamer in gebruik. Ten slotte voorkomt import lang transport en is voedselproducerende industrie cruciaal voor een land dat zelf geen grondstoffen heeft, veel landbouw en graag vooruit wil met hun economie. Juist omdat dit bedrijf zoveel voordelen biedt en daarmee een grote maatschappelijke impact heeft in het land, vindt Fair2 het belangrijk om een bedrijf als dit te helpen op hun weg naar succes.


SOCIALE HANDELSMISSIE 2016

Eind 2016 organiseert Fair2 weer een sociale handelsmissie naar Rwanda. Er is plek voor maximaal 12 ondernemers of ondernemende professionals. De missie is 8 dagen, met vertrek op zaterdag en terugkomst de zondag daarop. Uiteraard is het mogelijk om te verlengen en om iemand mee te nemen. Lees meer op www.fair2.biz.

Wat is een sociale handelsmissie?

Samen met andere ondernemers die concreet iets willen doen met ondernemerschap in ontwikkelingslanden, ga je een ruime week naar een Afrikaans land. Het programma is, net als bij andere handelsmissies, gericht op ondernemen. We kijken naar het handelsklimaat, de mogelijkheden voor bedrijven en gaan vooral op bezoek bij ondernemers, groot en klein.

Bijzonder aan onze missies is dat je gekoppeld wordt aan een ondernemer die een vraag heeft waarbij je zelf of vanuit je bedrijf kunt helpen. In plaats van geld te geven, doneer je je kennis. Je coacht een lokale ondernemer of starter in zijn of haar bedrijf. Natuurlijk stemmen we de sector zoveel mogelijk af op jouw kennis. Zo kan er wellicht in de toekomst ook gezamenlijke business ontstaan.

Sociale handelsmissie Rwanda

In het najaar vertrekt de volgende missie naar Rwanda. Het land staat bekend om zijn recente geschiedenis van genocide tussen de Hutu's en de Tutsi's, in de jaren ‘90. Daarnaast is Rwanda een bijzonder land in vergelijking tot andere landen in Afrika. Na de onrust 20 jaar geleden, is een stabiel bewind aan de macht gekomen, dat er alles aan doet om het land positief op te bouwen. Het mooie is dat de lokale bevolking echt probeert er iets van te maken, waardoor er een heel ondernemende spirit aanwezig is. Deze combinatie maakt dat het heel bijzonder is om hier iets te doen, vooral voor ondernemers die nog niet zo ver zijn. En het zou natuurlijk prachtig zijn om uiteindelijk samen business te maken in een land dat open staat voor buitenlandse investeerders.

De missie is een combinatie van een aantal dagen het land leren kennen en aan de slag met een ondernemer. Omdat het een overzichtelijk land is, kleiner dan Nederland en met een prima infrastructuur, krijg je snel een goed beeld.

Wil je het hele programma lezen, ga dan naar onze site:

http://www.fair2.biz/rondreis/sociale-handelsmissie---groepsreis-voor-ondernemers


SOCIAAL INVESTEREN VIA FAIR2VALUE

Begin 2015 werd Fair2 benaderd door PLUS André en Joyce van Reijen, de Nederlandse supermarkt van het jaar 2014, uit Veldhoven. Met de supermarkt wilden zij maatschappelijk bijdragen in ontwikkelingslanden in Afrika. Maar niet door zomaar geld in te zamelen en weg te geven. Juist het concept van Fair2 sprak hen aan, omdat het niet alleen een maatschappelijk doel dient, maar er ook voor zorgt dat mensen op de lange termijn met eigen inkomsten verder kunnen. Wat ten slotte helemaal passend is, is de keuze voor investeren in bedrijfjes die gerelateerd zijn aan hun supermarkt, zoals Pasta Rwanda, maar ook een kleine shop, die wellicht op termijn zelf een coöperatie van supermarktjes zou kunnen vormen. Lees meer op onze website: http://www.fair2.biz/info/vanreijen

Zelf investeren met je bedrijf?

Voor elk bedrijf kan Fair2 op maat een passende manier van investeren opstellen. Dat kan door het bedrijf rechtstreeks te koppelen aan ondernemers in Afrika of door geld in te zamelen voor ons eigen fonds Fair2value. Vervolgens zoeken we samen ondernemingen uit die geholpen worden bij hun start of groei.  Lees meer over sociaal investeren op onze site: http://www.fair2.biz/info/sociaal_investeren

Wat is sociaal investeren?

Nobelprijswinnaar Yunus, de uitvinder van de microkredieten, heeft de Sociale Investering geïntroduceerd: een financiële injectie die als ‘return on investment’ geen geld, maar maatschappelijke ontwikkeling oplevert. Het is vergelijkbaar met onze renteloze lening, aan organisaties die een sociaal doel dienen.

ADOPTEER EEN ONDERNEMING

Het mooist is het wanneer je een onderneming in Afrika niet eenmalig ondersteund, maar echt een relatie voor meerdere jaren opbouwt. Zo kun je veel meer betekenen en wordt het echt persoonlijk. Lees meer over de mogelijkheden op onze site www.fair2.biz

WAT IS FAIR2 EN FAIR2BIZ?

Fair2 is een sociale onderneming die samen met partners en klanten ‘fair services’ ontwikkelt. Hiermee daagt ze mensen en bedrijven uit om met nieuwe business modellen mee te werken aan een betere wereld. Concreet doet Fair2 dit zelf al sinds 2012, door reizen te organiseren samen met kleinschalige bedrijven in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, via Fair2.travel.

Fair2biz stimuleert internationaal ondernemerschap en economische ontwikkeling mondiaal. Dit doet ze door ondernemers en bedrijven wereldwijd vanuit kennis en interesse aan elkaar te koppelen. Met als doel bij te dragen aan meer sociaal en duurzaam ondernemerschap wereldwijd.