De Vries: “Crowdfunding democratiseert Venture Capital deals.” Venture capital - of durfkapitaal deals waren voorheen vooral beschikbaar voor de rijke bovenlaag van onze samenleving. Crowdfunding, waarbij financiering opgeknipt kan worden in kleinere bedragen vanaf 250 euro, biedt mogelijkheden voor het grote publiek. “Op dit moment zijn de spaartegoeden op de bank historisch hoog, terwijl het rendement historisch laag is”, legt de Vries uit. “Bovendien is het aantal bankleningen aan het MKB sinds de crisis met 29 procent gedaald. Crowdfunding biedt daarom kansen voor particuliere beleggers én ondernemers om ook rendementen te maken in venture capital.”

Hoog rendement, hoog risico

Wie interesse heeft in deze nieuwe vorm van vermogensopbouw doet er wel verstandig aan zich goed te laten voorlichten en risico’s goed te spreiden. “Crowdfunding kan een goede aanvulling op je portfolio zijn. Wel adviseren we om niet meer dan tien á vijftien procent van het vermogen in crowdfunding te investeren”, vertelt de Vries. “En spreiding is ontzettend belangrijk. Kies er liever voor om vijfhonderd euro in tien bedrijven te investeren dan vijfduizend euro in één bedrijf. Let op een goede mix van het soort bedrijven waarin je belegt; mede eigenaar worden door een converteerbare lening - die na zijn looptijd wordt omgezet in aandelen. Denk aan een startup dat een hoger rendement geeft, maar wat ook een groter risico met zich meebrengt vergeleken bij een reguliere lening aan een energieproject van een bedrijf dat al langer bestaat.” Maar er is nog meer. De Vries: “Zorg dat je bij een goed platform investeert, één die aangesloten is bij een brancheorganisatie en onder regulering valt van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Let ook op een spreiding in tijd; beleg niet al je vermogen in één keer, maar neem een aantal jaren de tijd om een goed portfolio op te bouwen. Zoek vooral investeringen die je echt begrijpt en waar je affiniteit mee hebt; investeren in crowdfunding, zeker duurzaam, is een kans om iets in de wereld te veranderen. En let ook goed op wat de ‘crowd’ doet. Veel onderzoeken geven aan dat het crowd collectief heel slim is. Als veel mensen in een bedrijf willen investeren, zegt dat wel echt wat.”

Loyale financiers

Ook voor de ondernemer biedt financiering door crowdfunding grote voordelen. “Neem SnappCar. Dit autodeelbedrijf haalde dankzij crowdfunding een groeifinanciering van 1,2 miljoen euro bij elkaar. Met al die nieuwe financiers heeft de onderneming er gelijk ook nieuwe klanten bij die bovendien betrokken zijn bij het merk. Noem het ambassadeurs. Vaak zijn dit loyale financiers die bij een eventuele groei weer bereid zijn om te investeren.”
Toch denkt de Vries niet dat crowdfunding traditionelere vormen van financiering zal gaan verdringen. “Crowdfunding zal een serieus aandeel gaan innemen op de financieringsmarkt. Maar mensen zullen over een deel van hun vermogen niet willen nadenken, terwijl zij op een ander gedeelte juist zelf invloed willen hebben. Banken en fondsen zullen altijd nodig blijven, omdat het verstandig is maar een beperkt deel van je vermogen, (tien á vijftien procent), in crowdfunding te steken. Daar staat tegenover dat de consument nu voor het eerst echt zelf zijn investeringsportefeuille kan samenstellen. Hij kan zelf keuzes maken. Als je bereid bent slim te mixen, goed te spreiden en als je wilt dat je geld iets in de wereld verandert dan is crowdfunding een goede optie voor vermogensopbouw.”