Rachel Tocklu
Directeur van Teampro

“Veel bedrijven en investeerders denken er niet aan om te investeren in gebieden waar het onrustig is (geweest). Toch kan dat interessant zijn, omdat de ondernemer juist daar een verschil kan maken.” Tocklu stelt dat een conflict altijd een oorzaak is van armoede. “De lokale bevolking moet zelf weer uit die armoede zien te komen. Ik geloof niet in alleen geld geven, want dat lost uiteindelijk niets op. Ik geloof wel sterk in kennisdelen en daar later financiële winst uit halen.”

Aardappels in Soedan

Ze geeft een voorbeeld: “In Oost-Soedan kende men tot voor kort alleen de ui als landbouwgewas. Mislukt die oogst, dan is er niets te eten. Nu is er een aantal bedrijven bezig om boeren in Oost-Soedan te leren aardappels telen. Voor nu helpt dat vooral de bevolking, maar op termijn kunnen de bedrijven bijvoorbeeld pootgoed en machines leveren waar dan de financiële winst vandaan komt. Daarnaast bouwen zij nu positief aan hun imago. Die sociale winst van nu maakt de kans op handel in de toekomst groter.”

Rendement

Tocklu stelt dat er vooral voor voedsel gerelateerde bedrijven veel kansen liggen als men bereid is te luisteren naar wat het hardst nodig is. “Het begint vaak met kennisdelen, waarmee een ondernemer zich kan onderscheiden en maatschappelijk verantwoord onderneemt. Niets is voor niets, later winst maken is prima en daar zie ik een win-winsituatie. Een groep mensen is geholpen en een ondernemer haalt een mooi rendement.” Ze geeft als tip: “Doe het niet alleen, zoek partners of lokale mensen om wegwijs te raken in een gebied.”