Ook investeerders ontdekken dat sociaal en duurzaam ondernemen langzamerhand mainstream wordt. “Juist deze ondernemers zijn optimaal bezig met continuïteit en groei”, vertelt Rob van den Dool, mede-eigenaar van Yumeko, ecoproducten voor bad- en slaapkamer. “Er is een iets langere aanloopperiode nodig voordat er winst wordt gemaakt maar daarna leveren investeringen in duurzame ondernemingen een uitstekend rendement. En op die investering en dat financieel én maatschappelijk rendement kun je met recht trots zijn.”

Bedrijven moeten veranderen

Van den Dool startte in 2010 samen met Stephan Zeijlemaker het bedrijf Yumeko. “Wij wilden bewijzen dat het mogelijk is om mooie cijfers te realiseren en tegelijkertijd de wereld zo min mogelijk te schade of zelfs te verbeteren.” Het bewijs is inmiddels geleverd. “Wij maken winst, wij groeien en wij hebben door onze werkwijze een verschil kunnen maken voor onze toeleveranciers en de mensen die voor hen werken. Voor de productie van ons bed- en badtextiel wordt geen gif gebruikt, dieren worden niet levend geplukt, mensen werken onder betere arbeidsomstandigheden en krijgen een eerlijke beloning en een ziektekostenverzekering. Het is mogelijk én het is noodzakelijk. Wie deze stap nu niet zet, heeft straks geen afzetmarkt meer.”

Maatschappelijke verantwoording

“Natuurlijk gaat de interesse van investeerders in eerste interesse uit naar het rendement”, weet Van den Dool. “Maar continuïteit en groei zijn minstens zo belangrijk.” De verwachting van aandeelhouders en andere stakeholders dat bedrijven ook maatschappelijk gezien verantwoording afleggen voor hun activiteiten maakt duidelijk dat de belangstelling voor duurzaam ondernemen geen tijdelijke trend is. “De jongere generatie gaat anders om met de planeet en accepteert niet dat producten op onverantwoorde wijze geproduceerd worden.”

Klein initiatief met grote impact

Het relatief kleine initiatief van Yumeko maakt een groot verschil in de landen waar het basismateriaal wordt geproduceerd en de producten worden vervaardigd. “In Nederland hebben wij elf medewerkers. In India, waar veel van onze katoenen producten vandaan komen, werken circa 400 mensen bij onze toeleveranciers en nog eens 150 boerenfamilies produceren de katoen. Het loon dat wij hen betalen is ongeveer het dubbele van wat in India gangbaar is. Daarnaast draaien in diverse andere landen kleine projecten waarbij de nadruk ligt op voorkoming van de negatieve impact op milieu en samenleving en verbetering van het inkomen en de positie van vrouwen. Een klein bedrijf kan zo een aanzienlijke positieve impact hebben op ontwikkelingslanden.”

Zeijlemaker en Van den Dool hopen dat het succes van Yumeko voor pensioenfondsen en andere grote investeerders aanleiding zal zijn om zich meer te focussen op duurzame bedrijven. “Zij kunnen door hun omvang enorme resultaten behalen, financieel, sociaal én duurzaam.”