Uit maatschappelijke betrokkenheid

Arjan van Nistelrooij is bestuurslid van VvaA. Ook dit jaar stapte hij op zijn mountainbike om deel te nemen aan de Africa Classic; zes dagen fietsen over onverharde paden in Tanzania voor een gezonder Afrika. Want de mountainbikers van VvaA fietsen voor Amref Flying Doctors. Van Nistelrooij: “Deze organisatie past bij de onze, wij leren van hen en zij leren van ons. Ik doe al vijf jaar mee en in totaal hebben er ongeveer zestig medewerkers van VvaA al meegedaan. We doen dit uit maatschappelijke betrokkenheid, het is onze uiting van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Van Nistelrooij stelt dat het gezamenlijke doel om Amref Flying Doctors te steunen, voor verbondenheid zorgt. “Iedereen binnen de organisatie wordt trots op het project dat we overigens ook op allerlei andere manieren steunen. Zo kunnen medewerkers kiezen of zij in plaats van een kerstpakket een bedrag doneren aan Amref Flying Doctors.” Een gedegen voorbereiding is essentieel, stelt hij. “Materiaal, conditie en de fundraising. Elke deelnemer moet 5000 euro sponsorgeld ophalen om mee te doen. Als je goed voorbereid bent, is het fietsen op zich puur genieten. Een sportieve actie als deze is goed voor de onderlinge binding.”

Bewustzijn vergroten

VMI Group deed afgelopen jaar met een groep van 22 fietsers en 10 begeleiders mee aan Giro di Kika, in 2016 staat Run for Kika Marathon in Berlijn op het programma. Operationeel Directeur Guido Roncken die zelf ook fietste: “Ons goede doel is wel altijd kankergerelateerd omdat onze 1200 medewerkers helaas direct en indirect regelmatig geconfronteerd worden met die ziekte. Voor de marathon in 2016 zijn er 14 deelnemers en 6 begeleiders. Als bedrijf sponsoren we de deelnemers natuurlijk ook en het benodigde sponsorgeld om mee te doen, brengen we door acties binnen het bedrijf bij elkaar.”

Sportiever

Als positieve bij-effecten noemt Roncken een groter bewustzijn over gezondheid. “We begonnen met sportieve evenementen om medewerkers meer te laten sporten. Dat werkt, want bijna dagelijks vertrekken er aan het einde van de werkdag groepjes medewerkers om gezamenlijk te gaan hardlopen of fietsen. Als VMI betrekken we zoveel mogelijk medewerkers bij het evenement. Zo is er in het weekend van de marathon een personeelsweekend in Berlijn gepland, we rekenen dan op zeker 150 ‘supporters’. Om een evenement succesvol te maken, is het belangrijk dat de complete directie er achter staat om de deelnemers zoveel mogelijk te steunen.”

Aanstekelijk enthousiasme

Nynke de Vries werkt bij van Oord Dredging & Marine Contractors en was dit jaar als begeleider mee met twee renners van de Tour for Life. Elke renner haalt minstens 2500 euro sponsorgeld bij elkaar en betaalt 450 euro voor deelname aan de Tour. Het goede doel is Stichting Daniel den Hoed, het geld wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut. “Ik begeleidde de twee medewerkers die op persoonlijke titel én om persoonlijke redenen deelnamen. Ik reed ook mee in de volgauto en raakte helemaal enthousiast. Een maand na de Tour kocht ik een fiets, want in 2016 rijd ik zelf mee. De twee medewerkers van van Oord Dredging & Marine Contractors deelden na de Tour hun ervaringen binnen het bedrijf en dat heeft enorm geholpen om voor 2016 een team met minimaal 8 deelnemers samen te stellen.”

Saamhorigheidsgevoel

Van Oord heeft gesponsord en omdat het een groot bedrijf is, konden de renners gebruik maken van het enorme netwerk aan andere bedrijven om andere sponsors te interesseren. “Onlangs zijn we met een aantal sponsors naar het laboratorium van het Erasmus MC Kankerinstituut geweest zodat men kan zien waar het geld aan besteed wordt. Deelnemen aan de Tour zorgde voor een enorm saamhorigheidsgevoel, en dat begint nu ook al te komen binnen het nieuwe team.”

Tips voor bedrijven

Arjan van Nistelrooij, VvaA: “Je organisatie verbinden aan een maatschappelijk doel, doe je voor de langere termijn. Kies een doel voor minimaal vijf jaar. Kies ook voor een herkenbaar doel, iets dat goed bij het bedrijf past. VvaA houdt zich bezig met gezondheidszorg, dat past naadloos bij Amref Flying Doctors. Zorg voor manieren om binnen het bedrijf de betrokkenheid levendig te houden. VvaA organiseert het hele jaar door activiteiten voor ons gekozen doel, zoals een veiling of de Kerstpakketten-actie. Dat houdt medewerkers betrokken en vergroot de onderlinge saamhorigheid.”

Guido Roncken, VMI Group: “Als organisaties overwegen mee te doen, kan ik ze wel uitleggen wat het kan brengen. Maak er een project van gedurende de voorbereidingen. Goed sturen en vooruit kijken is belangrijk. Het succes staat of valt met een goede organisatie. Zie de voordelen en geloof daarin. Ik kan het elke organisatie aanraden, de ‘winst’ is zoveel groter dan het ingezamelde geld voor het goede doel.”

Nynke de Vries van van Oord: “Ik raad ieder bedrijf aan een team samen te stellen en mee te doen. Het is een fantastische ervaring en de ultieme teambuilding. Iedereen is trots op de twee renners van dit jaar, mensen leren elkaar op een totaal andere manier kennen. Neem wel de voorbereiding serieus en fiets van tevoren voldoende kilometers. Bespreek ook hoe je de Tour in wil gaan; apart of gezamenlijk rijden om ter plekke conflicten en onbegrip te voorkomen. Zorg voor een fysiek goede conditie en blijf altijd positief. Verspreid het plan om mee te doen onder zoveel mogelijk mensen in de organisatie. Geef iedereen de kans om mee te doen, dat maakt het nog leuker. Door gezamenlijk een goed doel te steunen ontstaan er opeens ‘linken’ en dwarsverbanden binnen de organisatie.