Dit komt door een combinatie van slechte toegang tot zorg en beperkte kennis over de relatie tussen hygiëne en ziekten. “Sinds 2003 hebben we 1200 gezondheidswerkers opgeleid”, zegt Renate Douwes, programmamedewerker van Simavi. “Gezondheidswerkers kregen echter niet betaald en moesten hun inkomen uit landbouw halen, wat ten koste gaat van de tijd om de gemeenschap te helpen”. Met de lokale partner Emesco en private partner Healthy Entrepeneurs wordt deze situatie aangepakt. “Dit jaar zijn we gestart met de implementatie van een innovatief en duurzaam ondernemingsmodel”, vertelt Douwes.

Professionalisering

In ‘Healthy Business Healthy Lives’ investeren gezondheidswerkers honderd dollar. Daarnaast lenen ze driehonderd dollar en dit betalen ze binnen één jaar af. Voor dit geld krijgen ze een opleiding tot ondernemer en een tablet met een gezondheidsapplicatie. Daarop staan filmpjes over gezondheid, seksualiteit en hygiëne. Ook krijgen de ondernemers een voorraad generieke medicijnen. Douwes: “Daarbij moet je denken aan paracetamol, maar ook anticonceptiva.

Zo geven we een hele gemeenschap toegang tot betrouwbare informatie en goede gezondheidsproducten.” Door de verkoop van de medicijnen hebben de - inmiddels healthy entrepreneurs - een inkomen. “Ondernemers zijn heel gemotiveerd: ze onderscheiden zich met de tablet en mensen geloven hun boodschap sneller. Het is een professionalisering van hun functie”, zegt Douwes.

Positieve bijdrage aan maatschappij

Voor het einde van 2015 zijn honderd gezondheidswerkers omgeschoold. Om de medicijnvoorraden te kunnen aanvullen, is op een centrale plek in Kibaale een distributiecentrum gerealiseerd. Op deze manier versterkt Simavi de gezondheid van de gemeenschap. Gezondheid is een eerste voorwaarde om uit armoede te komen. Alleen als mensen gezond zijn kunnen zij naar school, werken en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Healthy Business, Healthy Lives is een project dat voor twee jaar subsidie heeft gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Inmiddels hebben zich ook andere, private investeerders gemeld die interesse hebben, zegt Douwes. "En dat is gunstig, want hoe meer gezondheidswerkers we kunnen omscholen, hoe meer mensen we bereiken met informatie en producten."

Alleen als mensen gezond zijn kunnen zij naar school, werken en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.
 

Voor volgend jaar staat onder meer op de planning om het monitoringssysteem te versterken. "De kosten voor het aanvullen van de medicijnvoorraad wil je zo laag mogelijk houden", aldus Douwes. "Dan kan zo veel mogelijk geld in het project zelf worden gestoken." Over een aantal jaren moet het systeem zelfonderhoudend zijn door stijgende verkopen; en zal Simavi zich op gegeven moment terugtrekken uit het project.